Oorrandeczeem
Dit eczeem zit aan de randen van het oor, onderaan voelt u een harde rand. Het stinkt en veroorzaakt klitten.
Het wordt veroorzaakt doordat de cocker overal zijn neus in moet steken en dus zijn oren over de grond slepen, je kunt nog ze goed afdrogen, maar het echte opdrogen duurt vaak te lang, daardoor ontstaat dus oorrandeczeem. Uiteraard hebben wij daar weer een heel goed huismiddel tip voor u! Groene biotex, wij kunnen niet meer zonder.
U neemt een literkan en doet daar een bodem poeder of vloeibaar groene biotex in, vul het aan met lauw water, in het geval van poeder, even op laten lossen en de oren er in laten weken. Goed met uw vingers langs de randen mee masseren. Oren even uitknijpen en weer uitspoelen met lauw water, heel goed drogen. Dit herhaalt u om de dag, totdat u de dikke/harde rand niet meer voelt. Als dat geregeld is, hoeft u dit maar 1 a 2 keer per week te herhalen (wij doen het zelf met onze cockers 1 keer in de week prefentief, mits het heel droog weer is en ze niet nat geworden zijn). Binnen tien minuten bent u hiermee klaar, dus een kleine moeite voor u en uw cocker!
Wat dan ook nog lekker is, even in de kan met biottex een lekkere klodder goede hondenshampoo erbij doen, dat maakt het borstelen weer er wat makkelijker.
Lipplooiexceem
Dit is een natte bacterie die in de lipplooi zit, dit is pijnlijk voor de hond en voor u een hele vieze geur. De bacterie is een tijd actief en een tijd in ruste. Aangezien het een natte bacterie is, geeft een zalf niet altijd het gewenste resultaat na een tijdje komt de stank en de ontsteking dus weer terug. Vaak wordt er gedacht dat de geur uit de bek komt, maar dit het zit eronder. Een lipplooicorrectie, uitgevoerd door een dierenarts, geeft ook niet altijd een oplossing, omdat de bacterie juist op die plek terug kan komen en dan zit je helemaal met een probleem. Wat te doen? Zowiezo altijd de lipplooi kort houden (zie tip vd. trimster 2 op de volgende pagina) En dan je instellen op consequent verzorgen! Er zijn 3 middelen die ooit op mijn honden gewerkt hebben. (er zullen vast meerdere middelen zijn die werken en helpen, maar ik kan alleen vanuit eigen ervaring spreken) -dutimonpoeder, groene leem en propolis (bijentinctuur). De dutimonpoeder kunt u gewoon bij de drogist kopen, het is een gele poeder wat ervoor zorgt dat het exceem uitdroogt, het is makkelijker om het even in een bakje te doen en dan met een vochtige vinger op de plooien smeren, dit wel zovaak mogelijk per dag doen, liefste elke 2 uur. Zodra de stank weg is en de ontstekingen ook, poedert u nog af en toe en dan afbouwen. De groene leem is ook een goede want het geeft onzettend snel resultaat. Dit kunt u kopen bij de paardendrogist of een goede reformwinkel. Ook hier weer elke twee uur op de lipplooi smeren en tussendoor niet schoonmaken, want dat irriteerd weer. Met een kleine 1,5 week moet het over zijn en dan nog even een paar dagen iets minder smeren. Met over zijn bedoel ik dus geen stank meer en geen irritatieplekken meer. Propolis ook weer te verkrijgen bij een reformwinkel, dit doe je wat minder vaak op een dag, maar geeft ook best snel resultaat.
Maar met alles, als je niet consequent verzorgd, heeft het helemaal geen nut om het te doen, dus er wel even bovenopzitten en aan de slag!
Maar de ervaring leert inmiddels dat deze bacterie behoorlijk resistent aan het worden is en ineens hielp niets meer.
Nu gebruik ik tea tress olie, druppelen en als de huid weer helemaal heel is, dan daarna nog 2 weken zalven met la roche baume b5. tot nu toe helpt dit goed.
Vrieskou en voetzooltjes
Als het vriest en er ligt dus pekel buiten, kunt u beter voor elke wandeling even de voetzolen van uw cocker insmeren met vaseline. Werkt ook goed tegen de sneeuw. tegenwoordig zijn er ook schoentjes, dat is wel erg wennen, maar het lukt wel.
Gebit verzorgen
Het gebit van uw cocker heeft zeer zeker ook een goede verzorging nodig, ondanks de harde brokken die hij krijgt of de botten waarop hij mag knagen, ontstaat er toch tandsteen. Doet u hier niets aan, kan dit hardnekkig worden en gaan stinken en nog erger, gaan rotten. Natuurlijk kan op latere leeftijd het tandsteen bij een dierenarts verwijderd worden, maar de hond moet dan wel onder narcose, en dat is toch niet wenselijk, als u weet dat u er zelf iets aan kunt doen. Ervaring leert dan, de tandsteen komt best wel weer snel terug. Er zijn trimsters die bij elk trimbeurt ook het tandsteen weghalen, maar tussen de trimbeurten door moet u ook zelf gaan poetsen. Met een gewone tandenborstel kan, maar geeft vaak bij de achterste kiezen niet het gewenste resultaat.
Een gouden tip: De elektrische tandenborstel, (liefst met zachte borstel) oke, de hond zal er aan moeten wennen. De meest ideale manier is beginnen met het masseren van het tandvlees, gewoon met uw vinger, als de hond 's avonds lekker bij u op schoot ligt. Gaat dit goed, pak dan een gaasje, deze zijn bij de dierenarts verkrijgbaar, hierop zit een poeder zodat het wat ruwer is. Hierdoor verwijderdt u al een hoop tandsteen/plak. Daarna de hond op tafel zetten en het zelfde ritueel aanhouden. Een beloning na afloop doet wonderen. Als dit allemaal goed gaat, begin dan met de electrische tandenborstel, niet aanzetten, maar gewoon poetsen met wat smeerleverworst op de borstel, nadat uw hond hieraan gewend is, dan de borstel aanzetten en nog steeds met een beetje smeerleverworst erop. Daarna kunt u hem wennen aan een beetje tandpasta (er is tandpasta speciaal voor honden bij uw dierenarts/winkel te verkijgen, hierin zitten enzymen die de bactierieen verwijderen die tandsteen en plak veroorzaken). Met deze borstel kunt u overal goed bij en het gebit blijft ontzettend mooi schoon! Mocht er nog meer nodig zijn dan is dit weer een gouden tip van Antos, tandenborsteltjes elke dag 1 geven.
Hiet telt ook weer, jong geleerd oud gedaan en het is in het belang van de hond en u, niet aankomen met hij wil niet, hij heeft niets te willen, luisteren en doorzetten!
Voorhuidonsteking bij de reu
Voorhuidontsteking is een probleem wat vaak voorkomt bij reuen. Het is een infectie van de voorhuid. Gekenmerkt door een gelige/groene afscheiding (lijkt op pus) bij de geslachtsopening. Het stinkt en het plakt aan de haren van de buik. Behandeling is best simpel, de dierenarts heeft verschillende soorten voorhuidcleaners. Maar zoals gewoonlijk zijn wij gek op huismiddeltjes, dus bij deze weer een tip. Uiteraard bij alles in de verzorging moet ook dit consequent gebeuren.
-------zet kamillethee en laat het afkoelen
-------neem de hond mee naar buiten (dit ivm. het lekken).
liefst voor elke wandeling
-------neem een plastic spuitje, zuig de thee op in het spuitje en spuit het
in de geslachtsopening
-------masseer het uit en herhaal het een aantal keren, spoelen als het ware.
-------doe dit elke dag en bouw het pas af als u reslutaat ziet.
Natuurlijk kan dit nog wel eens terugkomen en dat is ook niet vreemd, het is een bron van bacterieen omdat de reu alles op zich spat. Dus is het verstandig om het haar rondom kort te houden. Als niets zou helpen en u bent echt consequent geweest dan is castratie een laaste optie, maar weet wel dat bij 20% van de gevallen het niet helpt ondanks de castratie!